οστεονέκρωση (αβλαστική νέκρωση)

Οστεονέκρωση (αβυσχαλική νέκρωση)

Αυτή η δημοσίευση περιέχει γενικές πληροφορίες σχετικά με την οστενέκρωση (αβυσική νέκρωση). Περιγράφει ποια είναι η οστεονέκρωση, ποιος είναι πιθανό να την αναπτύξει και πώς διαγιγνώσκεται. Εξηγεί επίσης τα συμπτώματα και τις θεραπείες. Στο τέλος υπάρχει μια λίστα λέξεων-κλειδιών που θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε τους όρους που χρησιμοποιούνται σε αυτή τη δημοσίευση. Εάν έχετε περισσότερες ερωτήσεις μετά την ανάγνωση αυτής της δημοσίευσης, μπορεί να θέλετε να τις συζητήσετε με το γιατρό σας.

Η οστεονέκρωση είναι μια ασθένεια που προκύπτει από την προσωρινή ή μόνιμη απώλεια της παροχής αίματος στα οστά. Χωρίς αίμα, ο οστικός ιστός πεθαίνει και τελικά το οστό μπορεί να καταρρεύσει. Εάν η διαδικασία περιλαμβάνει τα οστά κοντά σε μια άρθρωση, οδηγεί συχνά στην κατάρρευση της επιφάνειας της άρθρωσης. Η οστεονέκρωση είναι επίσης γνωστή ως αβλαστική νέκρωση, ασηπτική νέκρωση και ισχαιμική νέκρωση.

Αν και μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε οστό, η οστεονέκρωση επηρεάζει συνήθως τα άκρα (επιφυσία) του μηριαίου οστού, το οστό εκτείνεται από την άρθρωση του γόνατος στην άρθρωση του ισχίου. Άλλες τοποθεσίες περιλαμβάνουν το άνω μέρος του χεριού, τα γόνατα, τους ώμους και τους αστραγάλους. Η ασθένεια μπορεί να επηρεάσει μόνο ένα οστό, περισσότερα από ένα οστά ταυτόχρονα ή περισσότερα από ένα οστά σε διαφορετικούς χρόνους. Η οστεονέκρωση της γνάθου (ONJ) ​​είναι μια σπάνια κατάσταση που έχει συνδεθεί με τη χρήση των φαρμάκων διφωσφονικών. Το ONJ έχει διαφορετικές αιτίες και θεραπείες από ότι η οστεονέκρωση που βρίσκεται σε άλλα μέρη του σκελετού. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το ONJ, επικοινωνήστε με το Εθνικό Ινστιτούτο Οδοντικής και Κρανιοφυσικής Έρευνας.

Η ποσότητα της αναπηρίας που προκύπτει από την οστεονέκρωση εξαρτάται από το ποιο μέρος του οστού επηρεάζεται, πόσο μεγάλη είναι μια περιοχή και πόσο αποτελεσματικά το οστό ξαναχτίζεται. Κανονικά, το οστό διασπάται συνεχώς και το παλιό οστό αντικαθίσταται με νέο οστό. Αυτή η διαδικασία, η οποία λαμβάνει χώρα μετά από τραυματισμό καθώς και κατά τη διάρκεια της φυσιολογικής ανάπτυξης, διατηρεί τον σκελετό ισχυρό και τον βοηθά να διατηρεί ισορροπία ορυκτών. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της οστεονέκρωσης, η διαδικασία επούλωσης είναι συνήθως αναποτελεσματική και οι ιστοί των οστών υποβαθμίζονται γρηγορότερα από ό, τι το σώμα τους μπορεί να επιδιορθώσει. Αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η ασθένεια εξελίσσεται, τα οστά καταρρέουν και η επιφάνεια της άρθρωσης σπάει, οδηγώντας σε πόνο και αρθρίτιδα.

Η οστεονέκρωση προκαλείται από εξασθενημένη παροχή αίματος στα οστά, αλλά δεν είναι πάντοτε σαφές τι προκαλεί αυτή την βλάβη. Η οστεονέκρωση συμβαίνει συχνά σε άτομα με ορισμένες ιατρικές παθήσεις ή παράγοντες κινδύνου (όπως υψηλή χρήση κορτικοστεροειδών ή υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ). Ωστόσο, επηρεάζει επίσης άτομα χωρίς προβλήματα υγείας και χωρίς γνωστό λόγο. Ακολουθούν ορισμένες πιθανές αιτίες οστεονέκρωσης και άλλων συνθηκών υγείας που σχετίζονται με την ανάπτυξή της.

Εκτός από τον τραυματισμό, μια από τις πιο κοινές αιτίες της οστεονέκρωσης είναι η χρήση κορτικοστεροειδών φαρμάκων όπως η πρεδνιζόνη. Τα κορτικοστεροειδή χρησιμοποιούνται συνήθως για τη θεραπεία φλεγμονωδών ασθενειών όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος (SLE), η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η φλεγμονώδης νόσο του εντέρου, το σοβαρό άσθμα και η αγγειίτιδα. Μελέτες υποδεικνύουν ότι η μακροχρόνια χρήση στοματικών ή ενδοφλέβιων κορτικοστεροειδών σχετίζεται με μη τραυματική οστεονέκρωση. Οι ασθενείς θα πρέπει να συζητούν τις ανησυχίες σχετικά με τη χρήση στεροειδών με το γιατρό τους.

Οι γιατροί δεν είναι σίγουροι γιατί η χρήση κορτικοστεροειδών οδηγεί μερικές φορές σε οστεονέκρωση. Θεωρούν ότι τα φάρμακα μπορεί να παρεμποδίσουν την ικανότητα του οργανισμού να διασπά λιπαρές ουσίες που ονομάζονται λιπίδια. Αυτές οι ουσίες στη συνέχεια συσσωρεύονται και φράζουν τα αιμοφόρα αγγεία, προκαλώντας τους να στενεύσουν και να μειώσουν την ποσότητα αίματος που φτάνει στα οστά. Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι η οστεονέκρωση που σχετίζεται με το κορτικοστεροειδές είναι πιο σοβαρή και πιθανότερο να επηρεάσει και τους δύο γοφούς (όταν εμφανίζεται στο ισχίο) από την οστεονέκρωση που οφείλεται σε άλλες αιτίες.

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ είναι μια άλλη κοινή αιτία της οστεονέκρωσης. Οι άνθρωποι που πίνουν αλκοόλ σε περίσσεια μπορούν να αναπτύξουν λιπαρές ουσίες που μπορεί να μπλοκάρουν τα αιμοφόρα αγγεία, προκαλώντας μειωμένη παροχή αίματος στα οστά.

Όταν εμφανιστεί κάταγμα, εξάρθρωση ή κάποιο άλλο τραύμα της άρθρωσης, τα αιμοφόρα αγγεία ενδέχεται να υποστούν βλάβη. Αυτό μπορεί να επηρεάσει την κυκλοφορία του αίματος στο οστό και να οδηγήσει σε σχετιζόμενη με τραύματα οστεονέκρωση. Στην πραγματικότητα, μελέτες δείχνουν ότι η εξάρθρωση του ισχίου και τα κατάγματα του ισχίου είναι σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για την οστεονέκρωση.

Η αυξημένη πίεση στο εσωτερικό των οστών μπορεί να είναι μια άλλη αιτία της οστεονέκρωσης. Όταν υπάρχει υπερβολική πίεση στο εσωτερικό των οστών, τα αιμοφόρα αγγεία στενεύουν, καθιστώντας δύσκολο για αυτά να παραδώσουν αρκετό αίμα στα κύτταρα των οστών. Η αιτία της αυξημένης πίεσης δεν είναι πλήρως κατανοητή.

Άλλοι παράγοντες κινδύνου για την οστεονέκρωση είναι η ακτινοθεραπεία, η χημειοθεραπεία και η μεταμόσχευση οργάνων (ιδιαίτερα η μεταμόσχευση νεφρού). Η οστεονέκρωση σχετίζεται επίσης με διάφορες ιατρικές παθήσεις, όπως καρκίνο, ΣΕΛ, διαταραχές του αίματος όπως η δρεπανοκυτταρική νόσο, η μόλυνση από τον ιό HIV, η ασθένεια Gaucher και η ασθένεια Caisson.

Αν και η οστεονέκρωση επηρεάζει τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες, επηρεάζει κυρίως τους άνδρες. Ωστόσο, στις περιπτώσεις που σχετίζονται με το ΣΕΛ, η νόσος επηρεάζει κυρίως τις γυναίκες. Μπορεί να συμβεί σε άτομα οποιασδήποτε ηλικίας, από παιδιά έως ηλικιωμένους. Ωστόσο, είναι πιο συνηθισμένο στους ανθρώπους στα τριάντα, τα σαράντα και τα πενήντα.

Στα πρώτα στάδια της οστεονέκρωσης, οι άνθρωποι μπορεί να μην έχουν συμπτώματα. Καθώς η ασθένεια εξελίσσεται, ωστόσο, οι περισσότεροι εμφανίζουν πόνο στους αρθρώσεις. Στην αρχή, ο πόνος εμφανίζεται μόνο όταν βάζετε βάρος στην πληγείσα άρθρωση. Αργότερα, συμβαίνει ακόμα και όταν ηρεμεί. Ο πόνος συνήθως αναπτύσσεται σταδιακά και μπορεί να είναι ήπιος ή σοβαρός. Εάν η οστεονέκρωση προχωρήσει και το οστούν και η περιβάλλουσα επιφάνεια των αρθρώσεων, ο πόνος μπορεί να αναπτυχθεί ή να αυξηθεί δραματικά. Ο πόνος μπορεί να είναι αρκετά σοβαρός ώστε να περιορίζει την εμβέλεια της κίνησης στην πληγείσα άρθρωση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ιδιαίτερα εκείνες που σχετίζονται με το ισχίο, μπορεί να αναπτυχθεί η αδυναμία της οστεοαρθρίτιδας. Η περίοδος μεταξύ των πρώτων συμπτωμάτων και της απώλειας της λειτουργίας των αρθρώσεων είναι διαφορετική για κάθε άτομο, αλλά συνήθως κυμαίνεται από μερικούς μήνες έως περισσότερο από ένα χρόνο.

Αφού πραγματοποιήσει μια πλήρη φυσική εξέταση και ρωτά για το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς, ο γιατρός μπορεί να χρησιμοποιήσει μία ή περισσότερες τεχνικές απεικόνισης οστών για τη διάγνωση της οστεονέκρωσης. Όπως και με πολλές άλλες ασθένειες, η έγκαιρη διάγνωση αυξάνει τις πιθανότητες επιτυχίας της θεραπείας. Οι δοκιμές που περιγράφονται παρακάτω μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον προσδιορισμό της ποσότητας των οστών που επηρεάζονται και του βαθμού εξελίξεως της νόσου.

Μια ακτινογραφία, ή x ray, μπορεί να είναι η πρώτη δοκιμή που συνιστά ο γιατρός. Ένας απλός τρόπος για την παραγωγή φωτογραφιών των οστών, μια ακτινογραφία είναι συχνά χρήσιμη στη διάγνωση της αιτίας του πόνου των αρθρώσεων. Για την οστεονέκρωση, ωστόσο, οι ακτίνες Χ δεν είναι αρκετά ευαίσθητες για να ανιχνεύσουν μεταβολές των οστών στα πρώιμα στάδια της νόσου. Έτσι, εάν η ακτινογραφία είναι φυσιολογική, ο γιατρός μπορεί να παραγγείλει περισσότερες εξετάσεις. Σε μεταγενέστερα στάδια οστεονέκρωσης, οι ακτίνες Χ μπορεί να εμφανίσουν βλάβη των οστών και, μόλις γίνει η διάγνωση, χρησιμοποιούνται συχνά για την παρακολούθηση της εξέλιξης της νόσου.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η μαγνητική τομογραφία, ή η μαγνητική τομογραφία, είναι η πιο ευαίσθητη μέθοδος για τη διάγνωση της οστεονέκρωσης στα αρχικά στάδια. Σε αντίθεση με τις ακτίνες Χ, τις ανωμαλίες του οστού και τις ανιχνεύσεις CT (υπολογισμένη / υπολογιστική τομογραφία) (βλέπε παρακάτω), η μαγνητική τομογραφία ανιχνεύει χημικές μεταβολές στον μυελό των οστών. Η μαγνητική τομογραφία παρέχει στον γιατρό μια εικόνα της πληγείσας περιοχής και της διαδικασίας ανοικοδόμησης των οστών. Επιπλέον, η μαγνητική τομογραφία μπορεί να παρουσιάσει νοσηρές περιοχές που δεν προκαλούν ακόμη συμπτώματα. Μερικοί γιατροί προειδοποιούν για την επιθετική θεραπεία της οστεονέκρωσης που έχει ανιχνευθεί με τη μαγνητική τομογραφία, αλλά δεν προκαλεί συμπτώματα. Μία μελέτη έδειξε στοιχεία ότι για μια επιλεγμένη ομάδα ασθενών στα αρχικά στάδια της οστεονέκρωσης, η νόσος μπορεί να βελτιωθεί αυθόρμητα.

Μια CT σάρωση είναι μια τεχνική απεικόνισης που παρέχει στον γιατρό μια τρισδιάστατη εικόνα του οστού. Δείχνει επίσης “φέτες” του οστού, καθιστώντας την εικόνα πολύ πιο ξεκάθαρη από τις ακτίνες Χ και τις οστικές σαρώσεις. Μερικοί γιατροί διαφωνούν σχετικά με τη χρησιμότητα αυτού του τεστ για τη διάγνωση της οστεονέκρωσης. Παρόλο που μια διάγνωση συνήθως μπορεί να γίνει χωρίς CT σάρωση, η τεχνική μπορεί να είναι χρήσιμη για τον προσδιορισμό της έκτασης της βλάβης των οστών. Οι σαρώσεις CT είναι λιγότερο ευαίσθητες από τις μαγνητικές τομογραφίες.

Μια οστική σάρωση χρησιμοποιείται συχνότερα σε ασθενείς που έχουν κανονικές ακτίνες Χ και δεν υπάρχουν παράγοντες κινδύνου για οστεονέκρωση. Σε αυτή τη δοκιμασία, εγχύεται ένα ακίνδυνο ραδιενεργό υλικό μέσω μιας ενδοφλέβιας γραμμής και μια εικόνα του οστού λαμβάνεται με μια ειδική κάμερα. Η εικόνα δείχνει πώς το εγχυμένο υλικό ταξιδεύει μέσα από τα αιμοφόρα αγγεία στα οστά. Μια απλή ανίχνευση οστών εντοπίζει όλες τις περιοχές του σώματος που επηρεάζονται, μειώνοντας έτσι την ανάγκη έκθεσης του ασθενούς σε περισσότερη ακτινοβολία.

Μια βιοψία είναι μια χειρουργική διαδικασία στην οποία ένα δείγμα ιστού από το προσβεβλημένο οστό απομακρύνεται και μελετάται. Παρόλο που η βιοψία είναι ένας αποφασιστικός τρόπος για τη διάγνωση της οστεονέκρωσης, σπάνια χρησιμοποιείται επειδή απαιτεί χειρουργική επέμβαση.

Δοκιμές για τη μέτρηση της πίεσης μέσα σε ένα οστό μπορούν να χρησιμοποιηθούν όταν ο γιατρός ισχυρίζεται ότι ο ασθενής έχει οστεονέκρωση, παρά τα κανονικά αποτελέσματα των ακτίνων Χ, των οστών και των MRI. Αυτές οι δοκιμές είναι πολύ ευαίσθητες για ανίχνευση αυξημένης πίεσης στο εσωτερικό του οστού, αλλά απαιτούν χειρουργική επέμβαση.

Η κατάλληλη θεραπεία για την οστεονέκρωση είναι απαραίτητη για να μην καταστρέψουν οι αρθρώσεις. Χωρίς θεραπεία, οι περισσότεροι άνθρωποι με την ασθένεια θα βιώσουν έντονο πόνο και περιορισμό στην κυκλοφορία. Για να καθορίσει την καταλληλότερη θεραπεία, ο γιατρός θεωρεί τα ακόλουθα

Ο στόχος στη θεραπεία της οστεονέκρωσης είναι να βελτιωθεί η χρήση του ασθενούς από την πληγείσα άρθρωση, να σταματήσει η περαιτέρω βλάβη του οστού και να διασφαλιστεί η επιβίωση των οστών και των αρθρώσεων. Για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι, ο γιατρός μπορεί να χρησιμοποιήσει μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες χειρουργικές ή μη χειρουργικές θεραπείες.

Συνήθως, οι γιατροί θα αρχίσουν με μη χειρουργικές θεραπείες, μόνοι ή σε συνδυασμό. Δυστυχώς, παρόλο που αυτές οι θεραπείες μπορεί να ανακουφίσουν τον πόνο ή να βοηθήσουν βραχυπρόθεσμα, για τους περισσότερους ανθρώπους δεν επιφέρουν διαρκή βελτίωση.

Κυβερνητικές (κλινικές) κλινικές μελέτες και εσείς σχεδιάσατε να βοηθήσετε τους ανθρώπους να μάθουν περισσότερα για τις κλινικές δοκιμές, γιατί έχουν σημασία και πώς να συμμετάσχουν. Οι επισκέπτες της ιστοσελίδας θα βρουν πληροφορίες σχετικά με τα βασικά στοιχεία συμμετοχής σε μια κλινική δοκιμή, ιστορίες από τους πραγματικούς εθελοντές κλινικών δοκιμών, εξηγήσεις από ερευνητές και συνδέσμους σχετικά με τον τρόπο αναζήτησης μιας δοκιμής ή εγγραφής σε πρόγραμμα έρευνας που ταιριάζει. Το ClinicalTrials προσφέρει ενημερωμένες πληροφορίες για τον εντοπισμό ομοσπονδιακών και ιδιωτικών κλινικών δοκιμών για ευρύ φάσμα ασθενειών και συνθηκών. Το RePORTER είναι ένα ηλεκτρονικό εργαλείο που επιτρέπει στους χρήστες να αναζητήσουν ένα αποθετήριο τόσο ερευνητικών έργων που χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό όσο και εξωκοινοτικού ενδιαφέροντος από τα τελευταία 25 χρόνια, καθώς και πρόσβαση σε δημοσιεύσεις (από το 1985) και διπλώματα ευρεσιτεχνίας που προκύπτουν από τη χρηματοδότηση της χρηματοδότησης. Το PubMed είναι μια δωρεάν υπηρεσία της Εθνικής Βιβλιοθήκης Ιατρικής των Η.Π.Α. που σας επιτρέπει να αναζητήσετε εκατομμύρια αναφορές και περιλήψεις περιοδικών στους τομείς της ιατρικής, της νοσηλευτικής, της οδοντιατρικής, της κτηνιατρικής, του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης και των προκλινικών επιστημών.

Διάφορες διαφορετικές χειρουργικές επεμβάσεις χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της οστεονέκρωσης. Τα περισσότερα άτομα με οστεονέκρωση τελικά χρειάζονται χειρουργική επέμβαση.

Για τους περισσότερους ανθρώπους με οστεονέκρωση, η θεραπεία είναι μια συνεχής διαδικασία. Ανάλογα με το στάδιο της ασθένειας, οι γιατροί μπορούν να προτείνουν πρώτα τα λιγότερο σύνθετα ή μη-λειτουργικά θεραπευτικά σχέδια, όπως φάρμακα ή μειωμένο βάρος. Εάν οι συγκεκριμένοι τρόποι δεν είναι επιτυχείς, ενδέχεται να χρειαστούν χειρουργικές επεμβάσεις. Είναι σημαντικό οι ασθενείς να ακολουθούν προσεκτικά τις οδηγίες σχετικά με τους περιορισμούς της δραστηριότητας και να συνεργάζονται στενά με τους γιατρούς τους για να εξασφαλίσουν ότι χρησιμοποιούνται οι κατάλληλες θεραπείες.

Με την κατάλληλη θεραπεία, οι περισσότεροι άνθρωποι με οστεονέκρωση μπορούν να οδηγήσουν παραγωγική ζωή. Υπάρχουν όμως πολλά που πρέπει να μάθετε για την πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία. Μερικοί στόχοι της τρέχουσας έρευνας είναι να

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την έρευνα διατίθενται από τις ακόλουθες ιστοσελίδες

1 κύκλος AMS. Bethesda, MD 20892-3675; Τηλέφωνο: 301-495-4484; 877-22-NIAMS (877-226-4267). TTY: 301-565-2966; Fax: 301-718-6366; Email: .theernment; νικά

2 Κύκλος AMS. Bethesda, MD 20892-3676; Τηλέφωνο: 202-223-0344; 800-624-BONE (2663). TTY: 202-466-4315; Fax: 202-293-2356; Email: theernmentBoneInfo@mail.theernment; οστά

nidcr.theernment

nonf

αρθρίτιδα

hipsoc

Αρθρίτιδα. Κυριολεκτικά σημαίνει φλεγμονή των αρθρώσεων. Είναι ένας γενικός όρος για περισσότερες από 100 από τις ρευματικές ασθένειες. Η αρθρίτιδα προκαλεί πρήξιμο των αρθρώσεων, πόνο και δυσκαμψία.

Αρθροπλαστική. Ένα άλλο όνομα για πλήρη αντικατάσταση άρθρωσης. Μια διαδικασία κατά την οποία μια κατεστραμμένη άρθρωση απομακρύνεται χειρουργικά και αντικαθίσταται με τεχνητή πρόσθεση. Είναι η θεραπεία επιλογής για οστεονέκρωση όταν η άρθρωση καταστρέφεται.

Ασηπτική νέκρωση. Δείτε την οστεονέκρωση.

Αυτοάνοσο νόσημα. Μια ασθένεια που προκύπτει όταν το ανοσοποιητικό σύστημα προσβάλλει λανθασμένα τους ιστούς του σώματος.

Αβλαστική νέκρωση. Δείτε την οστεονέκρωση.

Βιοψία. Μια διαδικασία κατά την οποία ο ιστός αφαιρείται από το σώμα και μελετάται με μικροσκόπιο. Μια βιοψία οστού είναι ένας αποφασιστικός τρόπος για τη διάγνωση της οστεονέκρωσης.

Αιμοφόρα αγγεία. Αρτηρίες, φλέβες και τριχοειδή αγγεία που μεταφέρουν αίμα μέσω του σώματος.

Οστικό μόσχευμα. Η μεταμόσχευση υγιούς οστού από ένα μέρος του σώματος για την αντικατάσταση του τραυματισμένου ή νοσούντος οστού σε ένα άλλο μέρος του σώματος.

Μορφογενής πρωτεΐνη οστών. Μια πρωτεΐνη που εξάγεται από το σώμα και συντίθεται μέσω της γενετικής μηχανικής. Η έρευνα υποδηλώνει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την προώθηση της ανάπτυξης οστών που έχουν υποστεί βλάβη από οστεονέκρωση.

Οστική σάρωση. Ένας τύπος δοκιμής που ονομάζεται τεχνητίου-99m σάρωση οστών χρησιμοποιείται πιο συχνά σε ασθενείς που έχουν κανονικές ακτίνες Χ και δεν υπάρχουν παράγοντες κινδύνου για οστεονέκρωση. Σε αυτή τη δοκιμασία, εγχύεται ένα ακίνδυνο ραδιενεργό υλικό μέσω μιας ενδοφλέβιας γραμμής και μια εικόνα του οστού λαμβάνεται με μια ειδική κάμερα. Η εικόνα δείχνει πώς το εγχυμένο υλικό ταξιδεύει μέσα από τα αιμοφόρα αγγεία στα οστά. Μια απλή ανίχνευση οστών εντοπίζει όλες τις περιοχές του σώματος που επηρεάζονται, μειώνοντας έτσι την ανάγκη έκθεσης του ασθενούς σε περισσότερη ακτινοβολία.

Ασθένεια Caisson. Ένα σύνδρομο που συμβαίνει όταν δύτες βαθέων υδάτων, εργάτες οικοδομών ή άλλοι που εργάζονται σε ένα πεπιεσμένο περιβάλλον επιστρέφουν στην κανονική ατμοσφαιρική πίεση. Το άζωτο στην κυκλοφορία του αίματος διογκώνεται για να σχηματίσει φυσαλίδες, προκαλώντας πόνο και εμποδίζοντας την κυκλοφορία στα μικρά αιμοφόρα αγγεία. Η κατάσταση μπορεί δυνητικά να οδηγήσει σε οστεονέκρωση.

Καρκίνος. Ένας όρος για ασθένειες στις οποίες τα ανώμαλα κύτταρα διαιρούνται χωρίς έλεγχο. Τα καρκινικά κύτταρα μπορούν να εισβάλουν στους κοντινούς ιστούς και μπορούν να εξαπλωθούν μέσω της κυκλοφορίας του αίματος και του λεμφικού συστήματος σε άλλα μέρη του σώματος.

Χοληστερίνη. Λιποειδές υλικό που υπάρχει στο αίμα και στους περισσότερους ιστούς. Τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης μπορούν να αποτελέσουν παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη οστεονέκρωσης καθώς και καρδιαγγειακών παθήσεων.

Σάρωση με υπολογιστική (ή ηλεκτρονική) τομογραφία (CT). Μια τεχνική απεικόνισης που παρέχει στον γιατρό μια τρισδιάστατη εικόνα του οστού. Δείχνει επίσης “φέτες” του οστού, καθιστώντας την εικόνα πολύ πιο ξεκάθαρη από τις ακτίνες Χ και τις οστικές σαρώσεις.

Core decompression. Μια χειρουργική διαδικασία στην οποία αφαιρείται το εσωτερικό στρώμα του οστού για να μειωθεί η πίεση στο εσωτερικό του οστού, αυξάνοντας έτσι τη ροή του αίματος στο οστό. Σε άτομα με πρώιμη οστεονέκρωση, η διαδικασία μπορεί να μειώσει τον πόνο και να επιβραδύνει την πρόοδο της καταστροφής των οστών και των αρθρώσεων.

Κορτικοστεροειδή. Ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ορμόνες που παρασκευάζονται φυσιολογικά στο σώμα ή ανθρωπογενείς για χρήση ως φάρμακο. Η χρήση κορτικοστεροειδών φαρμάκων αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη οστεονέκρωσης.

Ηλεκτρική διέγερση. Μια διαδικασία στην οποία τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία είναι τοποθετημένα γύρω από τα οστά ή η ηλεκτρική ενέργεια εφαρμόζεται απευθείας στα οστά για να προκαλέσει ανάπτυξη οστών. Σε ορισμένα κέντρα ήταν χρήσιμο για τη θεραπεία ασθενών με οστεονέκρωση πριν από την κατάρρευση του μηριαίου κεφαλιού.

Επίφυση. Το τέλος ενός οστού όπου συναντά ένα άλλο οστό ή οστά για να σχηματίσει μια άρθρωση.

Κεφαλή μηρού. Η στρογγυλή οσφυϊκή προεξοχή στο άκρο του μηριαίου οστού που χωράει στην κοτύλη της πύλης για να σχηματίσει την άρθρωση του ισχίου. Το μηριαίο κεφάλι συχνά καταρρέει σε προχωρημένη οστεονέκρωση.

Μηριαίο οστό. Το άνω πόδι, ή το μηρό, τα οστά. Το άκρο του μηρού, όπου συναντά τη λεκάνη, είναι η πιο συνηθισμένη περιοχή οστεονέκρωσης.

Τη νόσο του Gaucher. Μια συγγενής ασθένεια στην οποία υπάρχει συσσώρευση λιπαρών ενώσεων στο ήπαρ, τον σπλήνα, τους λεμφαδένες και το νευρικό σύστημα. Η ασθένεια έχει συσχετιστεί με την ανάπτυξη της οστεονέκρωσης.

HIV (ιός ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας). Ο ιός που προκαλεί το AIDS.

Ανοσοποιητικό σύστημα. Ένα σύνθετο δίκτυο εξειδικευμένων κυττάρων και οργάνων που συνεργάζονται για την υπεράσπιση του σώματος από επιθέσεις από «ξένους» εισβολείς όπως βακτήρια και ιούς. Σε ορισμένες ρευματικές συνθήκες, φαίνεται ότι το ανοσοποιητικό σύστημα δεν λειτουργεί σωστά και μπορεί ακόμη και να λειτουργήσει ενάντια στο σώμα.

Φλεγμονή. Μια αντίδραση των ιστών σε τραυματισμό ή ασθένεια, που χαρακτηρίζεται από τέσσερα σημεία: πρήξιμο, ερυθρότητα, θερμότητα και πόνο.

Ισχαιμική νέκρωση. Δείτε την οστεονέκρωση.

Λούπας. Ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος (επίσης γνωστός ως λύκος ή ΣΕΛ) είναι μια αυτοάνοση ασθένεια στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα βλάπτει τα υγιή κύτταρα και τους ιστούς του σώματος. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή και βλάβη των αρθρώσεων, του δέρματος, των νεφρών, της καρδιάς, των πνευμόνων, των αιμοφόρων αγγείων και του εγκεφάλου.

Μαγνητική απεικόνιση (MRI). Μια διαδικασία στην οποία ένας ισχυρός μαγνήτης χρησιμοποιείται για να περάσει μια δύναμη μέσω του σώματος για να δημιουργήσει μια σαφή, λεπτομερή εικόνα μιας διατομής του σώματος. Η μαγνητική τομογραφία ανιχνεύει χημικές μεταβολές στο μυελό των οστών και μπορεί να παρουσιάσει οστεονέκρωση στα πρώτα στάδια της, συχνά προτού προκαλέσει συμπτώματα.

Μηνίσκος. Μια σφηνοειδής σφήνα χόνδρου στην άρθρωση του γόνατος. Τα δάκρυα του μηνίσκου σχετίζονται με την ανάπτυξη τόσο της οστεονέκρωσης όσο και της οστεοαρθρίτιδας στο γόνατο.

Ορθοπαιδικός. Ένας γιατρός που ειδικεύεται σε ασθένειες και τραυματικές βλάβες στα οστά και στο μυοσκελετικό σύστημα. Ονομάζεται επίσης ορθοπεδικός χειρουργός.

Οστεοαρθρίτιδα. Μια ασθένεια στην οποία ο χόνδρος που εμποτίζει τα άκρα των οστών διασπάται, οδηγώντας σε πόνο στις αρθρώσεις και δυσκαμψία. Η πιο συνηθισμένη μορφή αρθρίτιδας, οστεοαρθρίτιδας αυξάνεται πιο συχνά με την ηλικία.

Οστεονέκρωση. Μία ασθένεια κατά την οποία μια προσωρινή ή μόνιμη απώλεια της παροχής αίματος στα οστά προκαλεί την αποδυνάμωση του οστικού ιστού και την κατάρρευση του οστού. Επίσης γνωστή ως αβλαστική νέκρωση, ασηπτική νέκρωση και ισχαιμική νέκρωση.

Οστεονέκρωση της γνάθου (ONJ). Μια σπάνια κατάσταση που συνδέεται με τη χρήση των φαρμάκων διφωσφονικών. Το ONJ έχει διαφορετικές αιτίες και θεραπείες από ότι η οστεονέκρωση που βρίσκεται σε άλλα μέρη του σκελετού.

Οστεοτομία. Μια χειρουργική επέμβαση που περιλαμβάνει την αναμόρφωση του οστού για τη μείωση του στρες σε μια ασθενή ή κατεστραμμένη περιοχή μιας άρθρωσης. Συχνά χρησιμοποιείται για ασθενείς με προχωρημένη οστεονέκρωση και για ασθενείς με μεγάλη περιοχή προσβεβλημένων οστών.

Ασκήσεις εύρους κίνησης. Ένα πρόγραμμα ασκήσεων που αφορούν αρθρώσεις που επηρεάζονται από αρθρίτιδα. Αυτές οι ασκήσεις μπορεί να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε το κοινό κινητό και να αυξήσετε το εύρος της κίνησης.

Ασθένεια των βλαστικών κυττάρων. Μια κληρονομική αιματολογική ασθένεια που χαρακτηρίζεται από την παραγωγή ενός ανώμαλου τύπου αιμοσφαιρίνης στα ερυθρά αιμοσφαίρια. Η ασθένεια αυξάνει τον κίνδυνο οστεονέκρωσης.

Το NIAMS αναγνωρίζει με ευχαρίστηση τη βοήθεια των ακόλουθων ατόμων στην προετοιμασία και την αναθεώρηση της αρχικής έκδοσης αυτής της δημοσίευσης: Thomas D. Brown, Ph.D., Πανεπιστήμιο της Αϊόβα, Αϊόβα Σίτι, ΙΑ. Harry Ε. Rubash, M.D., Asit Shah, Μ.ϋ., and Jeffrey Geller, Μ.ϋ., Massachusetts General Hospital, Boston, ΜΑ. και James Panagis, M.D., Μ.Ρ.Η., NIAMS / theernment.

Η αποστολή του Εθνικού Ινστιτούτου Αρθρίτιδας και Μυοσκελετικών και Δερματολογικών Νόσων (NIAMS), τμήμα του υπουργείου Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ (theernment), είναι να υποστηρίξει την έρευνα σχετικά με τις αιτίες, τη θεραπεία και την πρόληψη της αρθρίτιδας και των μυοσκελετικών και δερματικές παθήσεις. την κατάρτιση των βασικών και κλινικών επιστημόνων για τη διεξαγωγή αυτής της έρευνας · καθώς και τη διάδοση πληροφοριών σχετικά με την πρόοδο της έρευνας σε αυτές τις ασθένειες. Η Υπηρεσία Πληροφοριών NIAMS είναι μια δημόσια υπηρεσία που χρηματοδοτείται από το NIAMS και παρέχει πληροφορίες για την υγεία και πηγές πληροφοριών. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της NIAMS atniams.theernment.

Αυτή η έκδοση περιέχει πληροφορίες σχετικά με τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της κατάστασης υγείας που συζητείται εδώ. Όταν αναπτύχθηκε αυτή η έκδοση, συμπεριλάβαμε τις πιο ενημερωμένες (ακριβείς) διαθέσιμες πληροφορίες. Περιστασιακά, κυκλοφορούν νέες πληροφορίες για τα φάρμακα.

INFO- (463-6332);

Drugs @ ataccessdata./scripts/cder/drugsat. Το Drugs @ είναι ένας ευρεσιτεχνιζόμενος κατάλογος των -εγκεκριμένων φαρμακευτικών προϊόντων.

/ nchs

1 κύκλος AMS. Bethesda, MD 20892-3675; Τηλέφωνο: 301-495-4484; 877-22-NIAMS (877-226-4267). TTY: 301-565-2966; Fax: 301-718-6366; Email: .theernment; νικά

15-4857