πάθηση του καρκίνου του παγκρέατος

Ο καρκίνος του παγκρέατος αρχίζει στους ιστούς του παγκρέατος – ένα όργανο στην κοιλιά σας που βρίσκεται οριζόντια πίσω από το κάτω μέρος του στομάχου σας. Το πάγκρεας σας εκκρίνει ένζυμα που βοηθούν την πέψη και τις ορμόνες που βοηθούν στη ρύθμιση του μεταβολισμού των σακχάρων.

Ο καρκίνος του παγκρέατος έχει συχνά κακή πρόγνωση, ακόμη και όταν διαγνωστεί νωρίς. Ο καρκίνος του παγκρέατος συνήθως εξαπλώνεται ταχέως και σπάνια ανιχνεύεται στα αρχικά του στάδια, γεγονός που αποτελεί έναν από τους κυριότερους λόγους για τους οποίους είναι η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο. Τα σημεία και τα συμπτώματα μπορεί να μην εμφανίζονται μέχρις ότου ο καρκίνος του παγκρέατος είναι αρκετά προχωρημένος και η πλήρης χειρουργική αφαίρεση δεν είναι δυνατή.

Συμπτώματα

Ο καρκίνος του παγκρέατος είναι ο καρκίνος που σχηματίζεται στα κύτταρα του παγκρέατος.

Άνω κοιλιακό άλγος που μπορεί να ακτινοβολεί στην πλάτη σας. Κιτρίνισμα του δέρματός σας και των λευκών των ματιών σας (ίκτερος)? Απώλεια της όρεξης. Απώλεια βάρους; Κατάθλιψη; Θρόμβοι αίματος

Τα σημάδια και τα συμπτώματα του καρκίνου του παγκρέατος συχνά δεν εμφανίζονται μέχρι να προχωρήσει η νόσος. Όταν εμφανίζονται συμπτώματα και συμπτώματα, μπορεί να περιλαμβάνουν

Επισκεφθείτε το γιατρό σας εάν παρουσιάσετε ανεξήγητη απώλεια βάρους, κοιλιακό άλγος, ίκτερο ή άλλα σημεία και συμπτώματα που σας ενοχλούν. Πολλές ασθένειες και καταστάσεις εκτός από τον καρκίνο μπορεί να προκαλέσουν παρόμοια σημεία και συμπτώματα, οπότε ο γιατρός σας μπορεί να ελέγξει για αυτές τις καταστάσεις καθώς και για τον καρκίνο του παγκρέατος.

Δεν είναι σαφές τι προκαλεί καρκίνο του παγκρέατος.

Αφροαμερικανική φυλή. Υπερβολικό βάρος σώματος. Χρόνια φλεγμονή του παγκρέατος (παγκρεατίτιδα). Διαβήτης; Οικογενειακό ιστορικό γενετικών συνδρόμων που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου, συμπεριλαμβανομένης της μετάλλαξης γονιδίων BRCA2, του συνδρόμου Lynch και του οικογενειακού άτυπου μοριακού κακοήθους μελανώματος (FAMMM). Προσωπικό ή οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παγκρέατος. Κάπνισμα

Το πάγκρεας σας είναι περίπου 6 ίντσες (περίπου 15 εκατοστά) και φαίνεται σαν ένα αχλάδι που βρίσκεται στο πλάι του. Το πάγκρεας εκκρίνει ορμόνες, συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης, για να βοηθήσει το σώμα σας να επεξεργαστεί τη ζάχαρη στα τρόφιμα που τρώτε. Και παράγει χυμούς πεπτικού για να βοηθήσει το σώμα σας να αφομοιώσει τα τρόφιμα.

Ικτερός. Ο καρκίνος του παγκρέατος που εμποδίζει τη χοληδόχο κύστη του ήπατος μπορεί να προκαλέσει ίκτερο. Τα σημάδια περιλαμβάνουν το κίτρινο δέρμα και τα μάτια, τα σκουρόχρωμα ούρα και τα ωχρά κόπρανα. Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει να τοποθετηθεί ένας πλαστικός ή μεταλλικός σωλήνας (stent) στο εσωτερικό του χοληφόρου αγωγού για να τον κρατήσει ανοιχτό. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί παράκαμψη για να δημιουργηθεί ένας νέος τρόπος για τη ροή της χολής από το ήπαρ στα έντερα. Πόνος. Ένας αυξανόμενος όγκος μπορεί να πιέσει τα νεύρα στην κοιλιά σου, προκαλώντας πόνο που μπορεί να γίνει σοβαρός. Τα φάρμακα για το πόνο μπορούν να σας βοηθήσουν να αισθανθείτε πιο άνετα. Η ακτινοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει προσωρινά να σταματήσει την ανάπτυξη του όγκου για να σας δώσει κάποια ανακούφιση. Σε σοβαρές περιπτώσεις, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει μια διαδικασία για την έγχυση αλκοόλ στα νεύρα που ελέγχουν τον πόνο στην κοιλιά σας (μπλοκ κοιλιακού πλέγματος). Αυτή η διαδικασία εμποδίζει τα νεύρα να στέλνουν σημάδια πόνου στον εγκέφαλό σας. Απόφραξη του εντέρου. Ο καρκίνος του παγκρέατος που αναπτύσσεται ή πιέζει το λεπτό έντερο (δωδεκαδάκτυλο) μπορεί να εμποδίσει τη ροή των αφομοιωμένων τροφών από το στομάχι σας στα έντερα σας. Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει να τοποθετηθεί ένα σωληνάριο (stent) στο λεπτό έντερο για να το κρατήσει ανοιχτό. Ή η χειρουργική επέμβαση παράκαμψης μπορεί να είναι απαραίτητη για να επισυνάψετε το στομάχι σας σε ένα χαμηλότερο σημείο στα έντερα σας που δεν εμποδίζεται από τον καρκίνο. Απώλεια βάρους. Ορισμένοι παράγοντες μπορεί να προκαλέσουν απώλεια βάρους σε άτομα με καρκίνο του παγκρέατος. Ο καρκίνος μπορεί να προκαλέσει απώλεια βάρους. Η ναυτία και ο έμετος που προκαλούνται από θεραπείες για τον καρκίνο ή τον καρκίνο που πιέζει το στομάχι σας μπορεί να δυσκολέψουν το φαγητό. Ή το σώμα σας μπορεί να έχει δυσκολία να επεξεργάζεται σωστά τα θρεπτικά συστατικά από το φαγητό επειδή το πάγκρεας δεν παράγει αρκετούς χυμούς του πεπτικού συστήματος. Τα συμπληρώματα του παγκρεατικού ενζύμου μπορούν να συνιστώνται για να βοηθήσουν στην πέψη. Προσπαθήστε να διατηρήσετε το βάρος σας προσθέτοντας επιπλέον θερμίδες όπου μπορείτε και κάνοντας το γεύμα όσο το δυνατόν πιο ευχάριστο και χαλαρό.

Αιτίες

Ο καρκίνος του παγκρέατος εμφανίζεται όταν τα κύτταρα στο πάγκρεας αναπτύσσουν μεταλλάξεις στο DNA τους. Αυτές οι μεταλλάξεις αναγκάζουν τα κύτταρα να αναπτυχθούν ανεξέλεγκτα και να συνεχίσουν να ζουν, αφού τα φυσιολογικά κύτταρα θα πεθάνουν. Αυτά τα συσσωρευμένα κύτταρα μπορούν να σχηματίσουν έναν όγκο.

Ο περισσότερος παγκρεατικός καρκίνος αρχίζει στα κύτταρα που ευθυγραμμίζουν τους αγωγούς του παγκρέατος. Αυτός ο τύπος καρκίνου ονομάζεται παγκρεατικό αδενοκαρκίνωμα ή παγκρεατικός εξωκρινής καρκίνος.

Σπάνια, ο καρκίνος μπορεί να σχηματιστεί στα κύτταρα που παράγουν ορμόνες του παγκρέατος. Αυτός ο τύπος καρκίνου ονομάζεται καρκίνος κυττάρων νησιδίων ή παγκρεατικός ενδοκρινικός καρκίνος.

Παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο του καρκίνου του παγκρέατος περιλαμβάνουν

Καθώς ο καρκίνος του παγκρέατος εξελίσσεται, μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές όπως

Παράγοντες κινδύνου

Ικτερός. Ο καρκίνος του παγκρέατος που εμποδίζει τη χοληδόχο κύστη του ήπατος μπορεί να προκαλέσει ίκτερο. Τα σημάδια περιλαμβάνουν κίτρινο δέρμα και μάτια, σκούρα ούρα και ωχρά σκαμνιά.

Ένας γιατρός που αντιμετωπίζει τον καρκίνο (ογκολόγος). Ένας γιατρός που χρησιμοποιεί ακτινοβολία για τη θεραπεία του καρκίνου (ογκολόγος ακτινοβολίας). Ένας χειρούργος που ειδικεύεται σε χειρουργικές επεμβάσεις που εμπλέκουν τον πεπτικό σωλήνα. Ένας γιατρός που διαγνώσκει και θεραπεύει πεπτικές καταστάσεις (γαστρεντερολόγος)

Επιπλοκές

Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει να τοποθετηθεί ένας πλαστικός ή μεταλλικός σωλήνας (stent) στο εσωτερικό του χοληφόρου αγωγού για να τον κρατήσει ανοιχτό. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί παράκαμψη για να δημιουργηθεί ένας νέος τρόπος ροής της χολής από το ήπαρ στα έντερα.

Να είστε ενήμεροι για τυχόν περιορισμούς προ-διορισμού. Τη στιγμή που κάνετε το ραντεβού, φροντίστε να ρωτήσετε αν υπάρχει κάτι που πρέπει να κάνετε εκ των προτέρων, όπως ο περιορισμός της διατροφής σας. Καταγράψτε τυχόν συμπτώματα που αντιμετωπίζετε, συμπεριλαμβανομένων όλων που μπορεί να φαίνεται ότι δεν σχετίζονται με τον λόγο για τον οποίο προγραμματίσατε το ραντεβού. Καταγράψτε τις βασικές προσωπικές πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων τυχόν σημαντικών πιέσεων ή πρόσφατων αλλαγών στη ζωή. Κάντε μια λίστα με όλα τα φάρμακα, τις βιταμίνες ή τα συμπληρώματα που παίρνετε. Σκεφτείτε να πάρετε μαζί ένα μέλος της οικογένειας ή έναν φίλο. Μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολο να θυμηθείτε όλες τις πληροφορίες που παρέχονται κατά τη διάρκεια ραντεβού. Κάποιος που σας συνοδεύει μπορεί να θυμάται κάτι που χάσατε ή ξέχατε. Γράψτε μια λίστα με ερωτήσεις για να ρωτήσετε το γιατρό σας.

Πόνος. Ένας αυξανόμενος όγκος μπορεί να πιέσει τα νεύρα στην κοιλιά σου, προκαλώντας πόνο που μπορεί να γίνει σοβαρός. Τα φάρμακα για το πόνο μπορούν να σας βοηθήσουν να αισθανθείτε πιο άνετα. Η ακτινοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει προσωρινά να σταματήσει την ανάπτυξη του όγκου για να σας δώσει κάποια ανακούφιση.

Έχω καρκίνο του παγκρέατος; Ποιο είναι το στάδιο του καρκίνου μου; Θα χρειαστώ πρόσθετες δοκιμές; Μπορεί ο καρκίνος μου να θεραπευθεί; Ποιες είναι οι θεραπευτικές μου επιλογές; Μπορεί κάποια θεραπεία να με βοηθήσει να ζήσω περισσότερο ;; Ποιοι είναι οι δυνητικοί κίνδυνοι κάθε θεραπείας; Υπάρχει μια θεραπεία που αισθάνεστε ότι είναι καλύτερη για μένα ;; Τι συμβουλή θα έδίνατε σε κάποιον φίλο ή μέλος της οικογένειάς μου στην κατάσταση μου; Αυτή τη στιγμή βιώνω αυτά τα συμπτώματα και συμπτώματα. Τι μπορεί να γίνει για να με βοηθήσει να νιώθω πιο άνετα ;; Πρέπει να δω έναν ειδικό; Τι θα κοστίσει αυτό, και θα καλύψει η ασφάλισή μου; Μπορώ να κάνω μια κλινική δοκιμή; Υπάρχουν φυλλάδια ή άλλο έντυπο υλικό που μπορώ να πάρω μαζί μου; Τι ιστοσελίδες συστήνετε;

Προετοιμασία για το ραντεβού σας

Σε σοβαρές περιπτώσεις, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει μια διαδικασία για την έγχυση αλκοόλ στα νεύρα που ελέγχουν τον πόνο στην κοιλιά σας (μπλοκ κοιλιακού πλέγματος). Αυτή η διαδικασία εμποδίζει τα νεύρα να στέλνουν σημάδια πόνου στον εγκέφαλό σας.

Απόφραξη του εντέρου. Ο καρκίνος του παγκρέατος που αναπτύσσεται ή πιέζει το λεπτό έντερο (δωδεκαδάκτυλο) μπορεί να εμποδίσει τη ροή της αφομοιωμένης τροφής από το στομάχι σας στα έντερα.

Πότε ξεκινήσατε αρχικά τα συμπτώματα; Έχετε τα συμπτώματά σας συνεχή ή περιστασιακά; Πόσο σοβαρά είναι τα συμπτώματά σας; Τι, αν μη τι άλλο, φαίνεται να βελτιώνει τα συμπτώματά σας; Τι, αν μη τι άλλο, φαίνεται να επιδεινώνει τα συμπτώματά σας;

Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει να τοποθετηθεί ένα σωληνάριο (stent) στο λεπτό έντερο για να το κρατήσει ανοιχτό. Ή η χειρουργική επέμβαση παράκαμψης μπορεί να είναι απαραίτητη για να επισυνάψετε το στομάχι σας σε ένα χαμηλότερο σημείο των εντέρων σας που δεν εμποδίζεται από τον καρκίνο.

Δοκιμές απεικόνισης για τη δημιουργία εικόνων των εσωτερικών οργάνων σας. Οι εξετάσεις απεικόνισης βοηθούν τον γιατρό σας να απεικονίσει τα εσωτερικά σας όργανα, συμπεριλαμβανομένου του παγκρέατος. Οι εξετάσεις απεικόνισης που χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση του καρκίνου του παγκρέατος περιλαμβάνουν υπερηχογράφημα, σάρωση με ηλεκτρονική τομογραφία (CT) και απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού (MRI). Χρησιμοποιώντας ένα πεδίο για να δημιουργήσετε εικόνες υπερήχων του παγκρέατος σας. Ένας ενδοσκοπικός υπερηχογράφος (EUS) χρησιμοποιεί μια συσκευή υπερήχων για να κάνει εικόνες του παγκρέατός σας μέσα από την κοιλιά σας. Η συσκευή υπερήχων περνά μέσα από ένα λεπτό, εύκαμπτο σωλήνα (ενδοσκόπιο) κάτω από τον οισοφάγο σας και στο στομάχι σας για να αποκτήσετε τις εικόνες. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να συλλέξει ένα δείγμα κυττάρων (βιοψία) κατά τη διάρκεια της EUS. Χρησιμοποιώντας ένα πεδίο για την έγχυση βαφής στους αγωγούς του παγκρέατος. Η ενδοσκοπική οπισθοδρομική χολαγγειοπαγκρεατογραφία (ERCP) χρησιμοποιεί μια χρωστική ουσία για να επισημάνει τους χολικούς πόρους στο πάγκρεας. Κατά τη διάρκεια του ERCP, ένα ενδοσκόπιο περνάει κάτω από το λαιμό σας, μέσω του στομάχου σας και στο άνω μέρος του λεπτού εντέρου σας. Έπειτα μια βαφή εγχέεται μέσα στους παγκρεατικούς και χολικούς αγωγούς διαμέσου ενός μικρού κοίλου σωλήνα (καθετήρα) που διέρχεται από το ενδοσκόπιο. Τέλος, λαμβάνονται ακτινογραφίες των αγωγών. Ένα δείγμα ιστού ή κυττάρου (βιοψία) μπορεί να συλλεχθεί κατά τη διάρκεια της ERCP. Αφαίρεση δείγματος ιστού για εξέταση (βιοψία). Μια βιοψία είναι μια διαδικασία για την αφαίρεση ενός μικρού δείγματος ιστού από το πάγκρεας για εξέταση υπό μικροσκόπιο. Ένα δείγμα βιοψίας μπορεί να ληφθεί με την εισαγωγή μιας βελόνας μέσα από το δέρμα σας και στο πάγκρεας σας (λεπτή βελόνα αναρρόφηση). Ή μπορεί να γίνει με τη χρήση ενδοσκοπικού υπερήχου για την καθοδήγηση ειδικών εργαλείων στο πάγκρεας, όπου μπορεί να ληφθεί ένα δείγμα κυττάρων για έλεγχο.

Απώλεια βάρους. Πολλοί παράγοντες μπορεί να προκαλέσουν απώλεια βάρους σε άτομα με καρκίνο του παγκρέατος.

Ο καρκίνος μπορεί να προκαλέσει απώλεια βάρους. Η ναυτία και ο έμετος που προκαλούνται από θεραπείες για τον καρκίνο ή τον καρκίνο που πιέζει το στομάχι σας μπορεί να δυσκολέψουν το φαγητό. Ή το σώμα σας μπορεί να έχει δυσκολία να επεξεργάζεται σωστά τα θρεπτικά συστατικά από το φαγητό επειδή το πάγκρεας δεν παράγει αρκετούς χωνευτές.

Χρησιμοποιώντας ένα πεδίο για να δείτε μέσα στο σώμα σας. Η λαπαροσκόπηση χρησιμοποιεί έναν αναμμένο σωλήνα με μια βιντεοκάμερα για να εξερευνήσετε το πάγκρεας και τον περιβάλλοντα ιστό. Ο χειρουργός περνάει το λαπαροσκόπιο μέσω μιας τομής στην κοιλιά σας. Η κάμερα στο τέλος της εμβέλειας μεταδίδει βίντεο σε μια οθόνη στο χειρουργείο. Αυτό επιτρέπει στον γιατρό σας να αναζητήσει σημάδια που έχει εξαπλωθεί στον καρκίνο. Δοκιμές απεικόνισης. Οι εξετάσεις απεικόνισης μπορεί να περιλαμβάνουν CT και MRI. Εξέταση αίματος. Ο γιατρός σας μπορεί να ελέγξει το αίμα σας για συγκεκριμένες πρωτεΐνες (δείκτες όγκου) που ρίχνονται από παγκρεατικά καρκινικά κύτταρα. Μια δοκιμασία δείκτη όγκου που χρησιμοποιείται στον καρκίνο του παγκρέατος ονομάζεται CA19-9. Αλλά η δοκιμή δεν είναι πάντα αξιόπιστη και δεν είναι σαφές πώς να χρησιμοποιήσετε καλύτερα τα αποτελέσματα των δοκιμών CA19-9. Μερικοί γιατροί μετρούν τα επίπεδα σας πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη θεραπεία.

Δοκιμές και διάγνωση

Τα συμπληρώματα του παγκρεατικού ενζύμου μπορούν να συνιστώνται για να βοηθήσουν στην πέψη. Προσπαθήστε να διατηρήσετε το βάρος σας προσθέτοντας επιπλέον θερμίδες όπου μπορείτε και κάνοντας το γεύμα όσο το δυνατόν πιο ευχάριστο και χαλαρό.

Στάδιο Ι. Ο καρκίνος περιορίζεται στο πάγκρεας. Στάδιο ΙΙ. Ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί πέρα ​​από το πάγκρεας σε κοντινούς ιστούς και όργανα και μπορεί να έχει εξαπλωθεί στους λεμφαδένες. Στάδιο ΙΙΙ. Ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί πέρα ​​από το πάγκρεας στα μεγάλα αιμοφόρα αγγεία γύρω από το πάγκρεας και μπορεί να έχει εξαπλωθεί στους λεμφαδένες. Στάδιο IV. Ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί σε απομακρυσμένες περιοχές πέρα ​​από το πάγκρεας, όπως το συκώτι, οι πνεύμονες και η επένδυση που περιβάλλει τα κοιλιακά όργανα (περιτόναιο).

Ξεκινήστε βλέποντας τον οικογενειακό σας γιατρό ή έναν γενικό ιατρό εάν έχετε οποιαδήποτε σημεία ή συμπτώματα που σας ανησυχούν. Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει δοκιμές και διαδικασίες για να διερευνήσει τα σημεία και τα συμπτώματά σας. Εάν ο γιατρός σας διαπιστώσει ότι πάσχετε από καρκίνο του παγκρέατος, μπορεί να σας αναφέρουμε

Επειδή οι ραντεβού μπορεί να είναι σύντομες και επειδή συχνά υπάρχει αρκετό έδαφος για κάλυψη, είναι καλή ιδέα να είστε καλά προετοιμασμένοι. Ακολουθούν μερικές πληροφορίες που θα σας βοηθήσουν να προετοιμαστείτε και ξέρετε τι να περιμένετε από το γιατρό σας.

Θεραπείες και φάρμακα

Ο χρόνος σας με τον γιατρό σας είναι περιορισμένος, οπότε η προετοιμασία μιας λίστας ερωτήσεων θα σας βοηθήσει να αξιοποιήσετε στο έπακρο το χρόνο σας μαζί. Καταχωρίστε τις ερωτήσεις σας από τις πιο σημαντικές έως τις λιγότερο σημαντικές σε περίπτωση που λήξει ο χρόνος. Για τον καρκίνο του παγκρέατος, μερικές βασικές ερωτήσεις για να ζητήσετε από το γιατρό σας να συμπεριληφθεί

Εκτός από τις ερωτήσεις που έχετε προετοιμάσει να ζητήσετε από το γιατρό σας, μη διστάσετε να ρωτήσετε άλλες ερωτήσεις που σας παρουσιάζονται κατά τη διάρκεια του ραντεβού σας.

Χειρουργική επέμβαση για όγκους στην κεφαλή του παγκρέατος. Εάν ο καρκίνος του παγκρέατος βρίσκεται στην κεφαλή του παγκρέατος, μπορεί να θεωρήσετε μια διαδικασία που ονομάζεται διαδικασία Whipple (pancreatoduodenectomy). Η διαδικασία Whipple περιλαμβάνει την αφαίρεση της κεφαλής του παγκρέατος σας, καθώς και ένα τμήμα του λεπτού εντέρου (δωδεκαδάκτυλο), της χοληδόχου κύστης και μέρους του χολικού σας αγωγού. Μέρος του στομάχου σας μπορεί επίσης να αφαιρεθεί. Ο χειρουργός σας επανασυνδέει τα υπόλοιπα μέρη του παγκρέατος, του στομάχου και των εντέρων για να σας επιτρέψει να αφομοιώσετε τα τρόφιμα. Η χειρουργική επέμβαση Whipple συνεπάγεται κίνδυνο μόλυνσης και αιμορραγίας. Μετά από τη χειρουργική επέμβαση, κάποιοι άνθρωποι παρουσιάζουν ναυτία και έμετο που μπορεί να εμφανιστούν εάν το στομάχι δυσκολεύεται να εκκενωθεί (καθυστερημένη γαστρική εκκένωση). Αναμείνετε μια μακρά ανάκαμψη μετά από μια διαδικασία Whipple. Θα περάσετε αρκετές ημέρες στο νοσοκομείο και στη συνέχεια θα ανακάμψετε για αρκετές εβδομάδες στο σπίτι. Χειρουργική επέμβαση για όγκους στην ουρά και το σώμα του παγκρέατος. Η χειρουργική επέμβαση για την απομάκρυνση της ουράς του πάγκρεας ή της ουράς και ένα μικρό τμήμα του σώματος ονομάζεται περιφερική παγκρεατεκτομή. Ο χειρουργός σας μπορεί επίσης να αφαιρέσει τον σπλήνα σας. Η χειρουργική επέμβαση συνεπάγεται κίνδυνο αιμορραγίας και μόλυνσης.

Εναλλακτικό φάρμακο

Ο γιατρός σας πιθανόν να σας ζητήσει μια σειρά ερωτήσεων. Εάν είστε έτοιμοι να απαντήσετε σε αυτές, ενδέχεται να έχετε περισσότερο χρόνο για να καλύψετε άλλα σημεία που θέλετε να αντιμετωπίσετε. Ο γιατρός σας μπορεί να σας ρωτήσει

Αντιμετώπιση και υποστήριξη

Εάν ο γιατρός σας υποψιάζεται καρκίνο του παγκρέατος, μπορεί να έχετε μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες εξετάσεις για τη διάγνωση του καρκίνου

Χρησιμοποιώντας ένα πεδίο για την έγχυση βαφής στους αγωγούς του παγκρέατος. Η ενδοσκοπική οπισθοδρομική χολαγγειοπαγκρεατογραφία (ERCP) χρησιμοποιεί μια βαφή για να επισημάνει τους χολικούς αγωγούς στο πάγκρεας.

Κατά τη διάρκεια του ERCP, ένα ενδοσκόπιο περνάει κάτω από το λαιμό σας, μέσω του στομάχου σας και στο άνω μέρος του λεπτού εντέρου σας. Έπειτα μια βαφή εγχέεται μέσα στους παγκρεατικούς και χολικούς αγωγούς διαμέσου ενός μικρού κοίλου σωλήνα (καθετήρα) που διέρχεται από το ενδοσκόπιο. Τέλος, λαμβάνονται ακτίνες Χ των αγωγών.

Πρόληψη

Ένα δείγμα ιστού ή κυττάρου (βιοψία) μπορεί να συλλεχθεί κατά τη διάρκεια της ERCP.

Αφαίρεση δείγματος ιστού για εξέταση (βιοψία). Μια βιοψία είναι μια διαδικασία για την αφαίρεση ενός μικρού δείγματος ιστού από το πάγκρεας για εξέταση υπό μικροσκόπιο.

Μάθετε περισσότερα για τον καρκίνο του παγκρέατος

Ένα δείγμα βιοψίας μπορεί να ληφθεί με την εισαγωγή μιας βελόνας μέσα από το δέρμα σας και στο πάγκρεας σας (λεπτή βελόνα αναρρόφηση). Ή μπορεί να γίνει με τη χρήση ενδοσκοπικού υπερήχου για την καθοδήγηση ειδικών εργαλείων στο πάγκρεας, όπου μπορεί να ληφθεί ένα δείγμα κυττάρων για έλεγχο.

Μόλις επιβεβαιωθεί η διάγνωση του καρκίνου του παγκρέατος, ο γιατρός σας θα εργαστεί για να καθορίσει την έκταση (στάδιο) του καρκίνου. Το στάδιο του καρκίνου σας βοηθά να καθορίσετε ποιες θεραπείες είναι διαθέσιμες σε σας. Για να καθορίσετε το στάδιο του καρκίνου του παγκρέατος, μπορεί να συστήσει ο γιατρός σας

Εξέταση αίματος. Ο γιατρός σας μπορεί να ελέγξει το αίμα σας για συγκεκριμένες πρωτεΐνες (δείκτες όγκου) που ρίχνονται από παγκρεατικά καρκινικά κύτταρα.

Περισσότερα για τον καρκίνο του παγκρέατος

Μια δοκιμασία δείκτη όγκου που χρησιμοποιείται στον καρκίνο του παγκρέατος ονομάζεται CA19-9. Αλλά η δοκιμή δεν είναι πάντα αξιόπιστη και δεν είναι σαφές πώς να χρησιμοποιήσετε καλύτερα τα αποτελέσματα των δοκιμών CA19-9. Μερικοί γιατροί μετρούν τα επίπεδα σας πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη θεραπεία.

Χρησιμοποιώντας πληροφορίες από δοκιμές σταδιοποίησης, ο γιατρός σας εκχωρεί τον καρκίνο του παγκρέατος σε στάδιο. Τα στάδια του καρκίνου του παγκρέατος είναι

Η ενδοσκοπική οπισθοδρομική χολαγγειοπαγκρεατογραφία (ERCP) χρησιμοποιεί μια χρωστική ουσία για να επισημάνει τους χολικούς αγωγούς σε εικόνες ακτίνων Χ. Ένας λεπτός, εύκαμπτος σωλήνας (ενδοσκόπιο) με μια κάμερα στο τέλος περνάει κάτω από το λαιμό σας και στο λεπτό έντερο. Η βαφή εισέρχεται στους αγωγούς μέσω ενός μικρού κοίλου σωλήνα (καθετήρα) που διέρχεται από το ενδοσκόπιο.

Η θεραπεία για τον καρκίνο του παγκρέατος εξαρτάται από το στάδιο και τη θέση του καρκίνου καθώς και από την ηλικία σας, τη γενική υγεία και τις προσωπικές σας προτιμήσεις.

Ο πρώτος στόχος της θεραπείας του καρκίνου του παγκρέατος είναι η εξάλειψη του καρκίνου, όταν είναι δυνατόν. Όταν αυτό δεν είναι επιλογή, η εστίαση μπορεί να είναι στην πρόληψη του καρκίνου του παγκρέατος από την ανάπτυξη ή την πρόκληση περισσότερων βλαβών.

Art therapy; Ασκηση; Διαλογισμός; Μουσικοθεραπεία. Ασκήσεις χαλάρωσης; Πνευματικότητα

Όταν ο καρκίνος του παγκρέατος προχωρήσει και οι θεραπείες δεν είναι πιθανό να προσφέρουν ένα όφελος, ο γιατρός σας θα βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και θα σας κάνει όσο πιο άνετα γίνεται.

Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να είναι μια επιλογή εάν ο καρκίνος του παγκρέατος περιορίζεται στο πάγκρεας. Οι λειτουργίες που χρησιμοποιούνται σε άτομα με καρκίνο του παγκρέατος περιλαμβάνουν

Μάθετε τι πρέπει να γνωρίζετε για τον καρκίνο σας. Μάθετε αρκετά για τον καρκίνο σας για να σας βοηθήσουν να λάβετε αποφάσεις σχετικά με τη φροντίδα σας. Ρωτήστε το γιατρό σας σχετικά με τις λεπτομέρειες του καρκίνου σας και τις επιλογές θεραπείας σας. Ρωτήστε για αξιόπιστες πηγές περαιτέρω πληροφοριών. Αν κάνετε τις δικές σας έρευνες, καλό μέρος για να ξεκινήσετε είναι το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου και το Δίκτυο Δράσης για τον Καρκίνο του παγκρέατος. Συναρμολογήστε ένα σύστημα υποστήριξης. Ζητήστε από τους φίλους και την οικογένειά σας να δημιουργήσουν ένα δίκτυο υποστήριξης για εσάς. Οι φίλοι και η οικογένειά σας μπορεί να αισθάνονται αβοήθητοι και αβέβαιοι μετά τη διάγνωση. Απλές εργασίες που είναι χρήσιμες για εσάς μπορεί να σας δώσουν άνεση. Και μπορείτε να βρείτε ανακούφιση από το να μην χρειάζεται να ανησυχείτε για ορισμένα καθήκοντα. Σκεφτείτε τα πράγματα που θέλετε να βοηθήσετε, όπως προετοιμασία γευμάτων ή μεταφορά σε ραντεβού. Βρείτε κάποιον που να μιλήσει. Αν και οι φίλοι και η οικογένεια μπορούν να είναι οι καλύτεροι σύμμαχοί σας, σε ορισμένες περιπτώσεις δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν το σοκ της διάγνωσής σας. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η συζήτηση με έναν σύμβουλο, έναν ιατρικό κοινωνικό λειτουργό ή έναν ποιμενικό ή θρησκευτικό σύμβουλο μπορεί να είναι χρήσιμη. Ρωτήστε το γιατρό σας για παραπομπή. Συνδεθείτε με άλλους επιζώντες του καρκίνου. Μπορεί να βρείτε άνεση όταν μιλάτε με άλλους επιζώντες του καρκίνου. Οι επιζώντες του καρκίνου μπορούν να παρέχουν μοναδική εικόνα της κατάστασής σας. Επικοινωνήστε με το τοπικό σας κεφάλαιο της Αμερικανικής Εταιρείας Καρκίνου για να βρείτε ομάδες υποστήριξης καρκίνου στην περιοχή σας. Το Δίκτυο Δράσης για τον Καρκίνο του παγκρέατος μπορεί να σας συνδέσει με έναν επιζώντα του καρκίνου του παγκρέατος ο οποίος μπορεί να παράσχει υποστήριξη μέσω τηλεφώνου ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Εξετάστε το νοσοκομείο. Η φροντίδα των νοσηλευτών παρέχει άνεση και υποστήριξη στους τελικά ασθενείς και τους αγαπημένους τους. Η φροντίδα των νοσηλευτών επιτρέπει σε οικογένειες και φίλους – με τη βοήθεια νοσοκόμων, κοινωνικών λειτουργών και εκπαιδευμένων εθελοντών – να φροντίζουν και να διευκολύνουν έναν αγαπημένο στο σπίτι ή σε ξενώνες. Παρέχει επίσης συναισθηματική, κοινωνική και πνευματική υποστήριξη για τους άρρωστους και τους πλησιέστερους προς αυτούς. Παρόλο που οι περισσότεροι άνθρωποι που βρίσκονται υπό τη φροντίδα του νοσοκομείου παραμένουν στα σπίτια τους, το πρόγραμμα είναι διαθέσιμο στα περισσότερα μέρη – συμπεριλαμβανομένων των νοσοκομείων και των κέντρων υποβοηθούμενης διαβίωσης.

Χειρουργική επέμβαση για όγκους στην κεφαλή του παγκρέατος. Εάν ο καρκίνος του παγκρέατος βρίσκεται στο κεφάλι του παγκρέατος, μπορείτε να εξετάσετε μια διαδικασία που ονομάζεται διαδικασία Whipple (pancreatoduodenectomy).

Η διαδικασία Whipple περιλαμβάνει την αφαίρεση της κεφαλής του παγκρέατος σας, καθώς και ένα τμήμα του λεπτού εντέρου (δωδεκαδάκτυλο), της χοληδόχου κύστης και μέρους του χολικού σας αγωγού. Μέρος του στομάχου σας μπορεί επίσης να αφαιρεθεί. Ο χειρουργός σας επανασυνδέει τα υπόλοιπα μέρη του παγκρέατος, του στομάχου και των εντέρων για να σας επιτρέψει να αφομοιώσετε τα τρόφιμα.

Η χειρουργική επέμβαση Whipple συνεπάγεται κίνδυνο μόλυνσης και αιμορραγίας. Μετά τη χειρουργική επέμβαση, κάποιοι άνθρωποι παρουσιάζουν ναυτία και έμετο που μπορεί να εμφανιστούν εάν το στομάχι δυσκολεύεται να εκκενωθεί (καθυστερημένη γαστρική εκκένωση).

Αναμείνετε μια μακρά ανάκαμψη μετά από μια διαδικασία Whipple. Θα περάσετε αρκετές ημέρες στο νοσοκομείο και στη συνέχεια θα ανακάμψετε για αρκετές εβδομάδες στο σπίτι.

Η έρευνα δείχνει ότι η χειρουργική επέμβαση στον καρκίνο του παγκρέατος τείνει να προκαλέσει λιγότερες επιπλοκές όταν γίνεται από έμπειρους χειρουργούς. Μην διστάσετε να ρωτήσετε για την εμπειρία του χειρουργού σας σχετικά με τη χειρουργική επέμβαση στον καρκίνο του παγκρέατος. Αν έχετε αμφιβολίες, πάρτε μια δεύτερη γνώμη.

Σταμάτα το κάπνισμα. Αν καπνίζετε, σταματήστε. Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με στρατηγικές που θα σας βοηθήσουν να σταματήσετε, συμπεριλαμβανομένων των ομάδων υποστήριξης, των φαρμάκων και της θεραπείας αντικατάστασης νικοτίνης. Εάν δεν καπνίζετε, μην ξεκινήσετε. Διατηρήστε ένα υγιές βάρος. Εάν έχετε ένα υγιές βάρος, εργαστείτε για να το διατηρήσετε. Αν χρειαστεί να χάσετε βάρος, επιδιώξτε μια αργή, σταθερή απώλεια βάρους – 1 ή 2 κιλά (0,5 ή 1 κιλό) την εβδομάδα. Συνδυάστε την καθημερινή άσκηση με μια διατροφή πλούσια σε λαχανικά, φρούτα και δημητριακά ολικής αλέσεως με μικρότερες μερίδες για να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος. Επιλέξτε μια υγιεινή διατροφή. Μια δίαιτα γεμάτη πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά και ολικής αλέσεως μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου.

Η ακτινοθεραπεία χρησιμοποιεί δέσμες υψηλής ενέργειας, όπως οι ακτίνες Χ, για την καταστροφή των καρκινικών κυττάρων. Μπορείτε να λάβετε θεραπείες ακτινοβολίας πριν ή μετά από χειρουργική επέμβαση καρκίνου, συχνά σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία. Ή ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει συνδυασμό θεραπειών ακτινοβολίας και χημειοθεραπείας όταν ο καρκίνος σας δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί χειρουργικά.

Η ακτινοθεραπεία συνήθως προέρχεται από μια μηχανή που κινείται γύρω σας κατευθύνοντας την ακτινοβολία σε συγκεκριμένα σημεία του σώματός σας (εξωτερική ακτινοβολία δέσμης). Σε εξειδικευμένα ιατρικά κέντρα, η ακτινοθεραπεία μπορεί να χορηγηθεί κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης

Η χημειοθεραπεία χρησιμοποιεί φάρμακα για να βοηθήσει να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα. Η χημειοθεραπεία μπορεί να ενεθεί σε φλέβα ή να ληφθεί από το στόμα. Μπορεί να λάβετε μόνο ένα φάρμακο χημειοθεραπείας ή μπορείτε να πάρετε ένα συνδυασμό χημειοθεραπευτικών φαρμάκων.

Η χημειοθεραπεία μπορεί επίσης να συνδυαστεί με τη θεραπεία ακτινοβολίας (χημειοαντιδραστήρα). Η χημειοαντιδραστήρα χρησιμοποιείται συνήθως για τη θεραπεία καρκίνου που έχει εξαπλωθεί πέρα ​​από το πάγκρεας, αλλά μόνο σε κοντινά όργανα και όχι σε απομακρυσμένες περιοχές του σώματος. Αυτός ο συνδυασμός μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί μετά από χειρουργική επέμβαση για τη μείωση του κινδύνου επανεμφάνισης του καρκίνου του παγκρέατος.

Σε άτομα με προχωρημένο καρκίνο του παγκρέατος, η χημειοθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνη της ή μπορεί να συνδυαστεί με στοχοθετημένη φαρμακευτική θεραπεία.

Η στοχευμένη θεραπεία χρησιμοποιεί φάρμακα που επιτίθενται σε συγκεκριμένες ανωμαλίες μέσα στα καρκινικά κύτταρα. Το στοχευόμενο φάρμακο erlotinib (Tarceva) μπλοκάρει τις χημικές ουσίες που σηματοδοτούν τα καρκινικά κύτταρα να αναπτυχθούν και να χωριστούν. Το Erlotinib συνήθως συνδυάζεται με χημειοθεραπεία για χρήση σε άτομα με προχωρημένο καρκίνο του παγκρέατος.

Οι κλινικές δοκιμές είναι μελέτες για τη δοκιμή νέων μορφών θεραπείας, όπως νέα φάρμακα, νέες προσεγγίσεις για χειρουργικές επεμβάσεις ή θεραπείες ακτινοβολίας και νέες μέθοδοι όπως η γονιδιακή θεραπεία. Εάν η μελετώμενη θεραπεία αποδειχθεί ασφαλέστερη ή πιο αποτελεσματική από τις τρέχουσες θεραπείες, μπορεί να γίνει το νέο πρότυπο φροντίδας.

Οι κλινικές δοκιμές δεν μπορούν να εγγυηθούν μια θεραπεία και μπορεί να έχουν σοβαρές ή απροσδόκητες παρενέργειες. Από την άλλη πλευρά, οι κλινικές δοκιμές για τον καρκίνο παρακολουθούνται στενά για να διασφαλιστεί ότι διεξάγονται με τον ασφαλέστερο δυνατό τρόπο. Και προσφέρουν πρόσβαση σε θεραπείες που διαφορετικά δεν θα ήταν διαθέσιμες σε εσάς.

Συζητήστε με το γιατρό σας για ποιες κλινικές δοκιμές μπορεί να είναι κατάλληλες για εσάς.

Η διαδικασία του Whipple (παγκρεατοδουεδεκτομή) είναι μια διαδικασία για την απομάκρυνση ενός τμήματος του παγκρέατος, καθώς και ενός τμήματος του λεπτού εντέρου (δωδεκαδάκτυλο), της χοληδόχου κύστης και μέρους του χοληφόρου αγωγού. Τα υπόλοιπα όργανα επανασυνδέονται για να σας επιτρέψουν να αφομοιώσετε τα τρόφιμα.

Δεν έχουν βρεθεί συμπληρωματικές ή εναλλακτικές θεραπείες που να θεραπεύουν αποτελεσματικά τον καρκίνο του παγκρέατος.

Αλλά συμπληρωματικές και εναλλακτικές θεραπείες ιατρικής μπορεί να βοηθήσει με τα σημάδια και τα συμπτώματα που έχετε εμπειρία λόγω του καρκίνου σας ή θεραπεία του καρκίνου. Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με τις επιλογές σας.

Τα άτομα με καρκίνο συχνά αισθάνονται δυσφορία. Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η δυσφορία είναι πιο συχνή σε άτομα με καρκίνο του παγκρέατος απ ‘ότι σε άτομα με άλλα είδη καρκίνου.

Εάν είστε αναξιοπαθούντα, μπορεί να έχετε δυσκολία στον ύπνο και να βρίσκεστε συνεχώς σκεφτόμενος τον καρκίνο σας. Μπορεί να αισθανθείτε θυμωμένος ή λυπημένος.

Συζητήστε τα συναισθήματά σας με το γιατρό σας. Οι ειδικοί μπορούν να σας βοηθήσουν να ταξινομήσετε τα συναισθήματά σας και να σας βοηθήσουν να σχεδιάσετε στρατηγικές αντιμετώπισης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα φάρμακα μπορεί να βοηθήσουν.

Συμπληρωματικές και εναλλακτικές θεραπείες μπορεί επίσης να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τη δυσφορία. Παραδείγματα περιλαμβάνουν

Συζητήστε με το γιατρό σας εάν ενδιαφέρεστε για συμπληρωματικές και εναλλακτικές θεραπείες.

Η εκμάθηση ότι έχετε μια απειλητική για τη ζωή ασθένεια μπορεί να είναι καταστροφική. Παρόλο που δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις για άτομα που ασχολούνται με τον καρκίνο του παγκρέατος, μερικές από τις παρακάτω προτάσεις μπορεί να βοηθήσουν

Μάθετε τι πρέπει να γνωρίζετε για τον καρκίνο σας. Μάθετε αρκετά για τον καρκίνο σας για να σας βοηθήσουν να λάβετε αποφάσεις σχετικά με τη φροντίδα σας. Ρωτήστε το γιατρό σας σχετικά με τις λεπτομέρειες του καρκίνου σας και τις επιλογές θεραπείας σας. Ρωτήστε για αξιόπιστες πηγές περαιτέρω πληροφοριών.

Αν κάνετε τις δικές σας έρευνες, καλό μέρος για να ξεκινήσετε είναι το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου και το Δίκτυο Δράσης για τον Καρκίνο του παγκρέατος.

Εξετάστε το νοσοκομείο. Η φροντίδα των νοσηλευτών παρέχει άνεση και υποστήριξη στους τελικά ασθενείς και τους αγαπημένους τους.

Η φροντίδα των νοσηλευτών επιτρέπει σε οικογένειες και φίλους – με τη βοήθεια νοσοκόμων, κοινωνικών λειτουργών και εκπαιδευμένων εθελοντών – να φροντίζουν και να διευκολύνουν έναν αγαπημένο στο σπίτι ή σε ξενώνες. Παρέχει επίσης συναισθηματική, κοινωνική και πνευματική υποστήριξη για τους άρρωστους και τους πλησιέστερους σε αυτούς.

Παρόλο που οι περισσότεροι άνθρωποι που βρίσκονται υπό τη φροντίδα του νοσοκομείου παραμένουν στα σπίτια τους, το πρόγραμμα είναι διαθέσιμο στα περισσότερα μέρη – συμπεριλαμβανομένων των νοσοκομείων και των κέντρων υποβοηθούμενης διαβίωσης.

Παρόλο που δεν υπάρχει κανένας αποδεδειγμένος τρόπος πρόληψης του καρκίνου του παγκρέατος, μπορείτε να λάβετε μέτρα για να μειώσετε τον κίνδυνο, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του παγκρέατος

Συμπτώματα και θεραπεία για

1

 1

),